Η απόπειρα κατάσχεσης εις βάρος της Athens Review of Books, μας βλάπτει όλους

για λογαριασμό του Ν. Κοτζιά με πρωταγωνιστή της εκτέλεσης τον Ι. Κ. Μαντζουράνη

mantzouranis-kotzias5.9.16

Προς όλες τις ιστοσελίδες λόγου: Σπάστε τη σιωπή, δημοσιοποιήστε το, αντιδράστε. Αύριο μπορεί είναι η σειρά μας.

Χαρακτηριστικό το σχόλιο του Δημήτρη Ψαρρά στην Εφημερίδα των Συντακτών με τίτλο:

Διπλή Αστοχία

“Δεν του έφτανε, φαίνεται, του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά η «ηθική δικαίωση» με την απόφαση του Εφετείου, το οποίο έκανε δεκτή την αγωγή του εις βάρος της Athens Review of Books. Τώρα σπεύδει, μέσω του δικηγόρου Ιωάννη Μαντζουράνη, να προχωρήσει στην αναγκαστική εκτέλεση της απόφασης, κάτι που ισοδυναμεί με το κλείσιμο του αξιόλογου περιοδικού.
Και όλα αυτά, για μια επιστολή η οποία τον εμφάνιζε ως «τον πιο ακραίο και φανατικό, σκληρό και αμείλικτο κνίτη της γενιάς μας/του, έναν πραγματικό γκαουλάιτερ του σταλινισμού».
Αρχικά ο κ. Κοτζιάς είχε ζητήσει 250.000, αλλά του επιδικάστηκαν 18.311 ευρώ.
Η επιμονή του υπουργού είναι ακατανόητη και θίγει ευθέως την ελευθερία της έκφρασης, όπως έχουν επισημάνει δεκάδες πανεπιστημιακοί και συγγραφείς.
Πολύ περισσότερο που έχει ο ίδιος παραδεχτεί ότι έγραφε «ανοησίες για την Πολωνία κατ’ εντολήν του ΚΚΕ».
Ας περιμένει τουλάχιστον την απόφαση του Αρείου Πάγου που θα συνεδριάσει στις 24 Οκτωβρίου για το αίτημα αναίρεσης που έχει υποβληθεί.
Αλλά και ο κ. Μαντζουράνης, πρωταγωνιστής κι αυτός των τελευταίων ημερών, δεν βρίσκει κάποιο -τουλάχιστον ηθικό- ασυμβίβαστο, τη στιγμή που εμφανίζεται ως ο θεματοφύλακας των συμφερόντων του Δημοσίου στον τομέα των μέσων ενημέρωσης, να υπογράφει παρόμοια δικόγραφα;”

favicon

Από τo ΔΤ της Athens Review of Books:

Αθήνα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Παρά τις υποχρεώσεις του ως εκπροσώπου του «κράτους δικαίου» νέου τύπου, ο Ιωάννης Κ. Μαντζουράνης αυτές τις ημέρες έχει να φέρει εις πέρας και μιαν άλλη σημαντική υπόθεση: να προχωρήσει στην αναγκαστική εκτέλεση εις βάρος τηςAthens Review of Books για λογαριασμό του Νίκου Κοτζιά, υπουργού των Εξωτερικών. Μας κοινοποίησε ήδη το «εκτελεστό απόγραφο» της σχετικής δικαστικής απόφασης ζητώντας να του καταβάλουμε λύτρα 18.311,59 ευρώ. Άμεμπτος νομικός, κατόρθωσε να κερδίσει στο Εφετείο Αθηνών τη δίκη που είχε εγείρει ο «εντολέας» του Κοτζιάς. Αρχικά ζητούσε αποζημίωση 250.000 ευρώ, με αφορμή τη δημοσίευση μιας επιστολής στην ARB που τον αξιολογούσε ως «τον πιο ακραίο και φανατικό, σκληρό και αμείλικτο κνίτη της γενιάς μας/του, έναν πραγματικό γκαουλάιτερ του σταλινισμού». Έκτοτε, με μεθοδεύσεις οικείες στο παρελθόν του, ο Κοτζιάς προσπαθεί να φιμώσει την Athens Review of Booksκαι αν είναι δυνατόν να την κλείσει.

Διαβάστε όλη την ανακοίνωση στην A R B…

Comments Off

Filed under άποψη, περιοδικά