Ανταποκρίσεις Απόστολου Θηβαίου, Με το πρόσωπο της Σετσούκο Χάρα

thiveos1.12.15

Σετσούκο Χάρα (17 του Ιουνίου, 1920 – 5 Σεπτεμβρίου του 2015 ) η σπουδαιότερη ίσως γιαπωνέζα ηθοποιός . Στη Δύση έγινε γνωστή για τις ερμηνείες της στις ταινίες του Γιασουχίρο Όζου Late Spring (1949) και Tokyo Story (1953), αν και είχε εμφανιστεί ήδη σε 67 ταινίες πριν από την πρώτη συνεργασία της με τον Όζου…

fav-3Η μικρή Παναγιά της νήσου εθεάθη νωρίς το πρωί. Έφθασε με τις πρώτες λέμβους. Πίσω της  συνέβαιναν θαύματα. Ποτέ ξανά τέτοια χρώματα, ποτέ ξανά περισσότερο φως για την μικρή Ασιάτισσα που ‘φθανε απ’ τα νερά ακλόνητη σε στυλ Σετσούκο Χάρα.

 Όλους τους αφόπλισε με την τόση της υγεία. Μια μικρή ιέρεια που ρίχνει τα πέπλα της, ψέλλισαν. Γονατισμένοι, έγιναν όλοι επιτέλους δάκρυα. Με τον ίδιο τρόπο που αλλάζει ο καιρός, τους σκέπασαν χιόνια και το τυφλό σημείο του καθρέφτη φανέρωσε πια τον χρησμό του.

Όμως η πίστη τους δεν λάθεψε. Στα μικρά  παράθυρα της αγίου κοιμούνται πάντα δυο βασιλικοί. Και ένας μύθος ολόκληρος περιβάλλει τα δυο της χέρια. Μια καμαριέρα σε στάση μεσαιωνική της υποκλίσεως  φροντίζει το αριστοκρατικό της ένδυμα. Και εκείνη μ’ όση φυσικότητα αρμόζει στις ρίζες της, αργά, πολύ αργά αποκαλύπτει το μέσα των χεριών της παραπέμποντας στον Ισπανό Γκόγια με το καθαρό της πρόσωπο. Μια μυστική , ισπανική ζωγραφιά, ή μονάχα εκείνο που οι ποιητές ονομάζουν ακραία δυνατότητα της άνοιξης.

Σε τούτο το στήθος εισβάλλετε, γκρεμίστε, λεηλατήστε.

Τώρα κανείς δεν ξέρει  ποια σπίτια, ποιους σταθμούς κατοικεί η μικρή αγία. Λένε πως την είδαν στην πόλη Κανάγκουα, σ’ άσχημη κατάσταση να προσεύχεται στη μητρική της γλώσσα.

Όμως όλα ετούτα είναι χυδαία ψέματα που συνηθίζουν όσοι δεν φαντάστηκαν ποτέ τέτοιους ωραίους θεούς. Η μικρή Παναγία της νήσου κοιμάται τώρα γαλήνια μες στα τυφλά δωμάτια. Οι ασημένιες μοναξιές σφράγισαν για πάντα την εποχή μας.

*

©Απόστολος Θηβαίος

vintage_under2

Στηρίξτε την προσπάθειά μας με ένα απλό like στο facebook. Ευχαριστούμε

Comments Off

Filed under Ανταποκρίσεις, Δοκίμιο, ελληνική λογοτεχνία