The Athens Review of Books, τεύχος Σεπτεμβρίου 2015 -κυκλοφορεί

ARB_65_coverWebΣτον Φρ. Νίτσε και στις εκλεκτικές του συγγένειες με τον Ηράκλειτο είναι αφιερωμένο το τεύχος Σεπτεμβρίου της AthensReview of Books. Γράφει ο Νικήτας Σινιόσογλου(«Νίτσε και Ηράκλειτος – Σημειώσεις για τ’ άστρα χωρίς ατμόσφαιρα»). Παραθέτουμε εδώ μερικές επίκαιρες σκέψεις: Ας πάρουμε για παράδειγμα την τετριμμένη μέχρι αηδίας άποψη ότι σε καιρούς κρίσης οι «διανοούμενοι», οι «άνθρωποι του πνεύματος» και οι «καλλιτέχνες» οφείλουν «να βγουν μπροστά», «να πάρουν θέση», «να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Συνήθως η δημόσια έκφραση ανώδυνων κοινοτοπιών για το «συλλογικό αδιέξοδο» δεν υπηρετεί την κοινότητα παρά τον ναρκισσισμό, τη μιζέρια και την αυτοπροβολή επιφυλλιδογράφων του σαββατοκύριακου.
Είναι η γνωστή βιομηχανία όσων εμπορεύονται την κρίση που σοκαρισμένοι καταγγέλλουν. … Γι’ αυτό και η αποστροφή του Νίτσε για τους τεταρτημόριους τηςφιλοσοφίας (Viertelsphilosophen), ή αλλιώς φιλοσόφους του ενός τετάρτου, τους σπουδαιοφανείς οργανικούς διανοούμενους, όσοι είναι παντελώς ανίκανοι να αγωνιστούν ενάντια στην επικαιρότητα, διότι αυτοί είναι η επικαιρότητα. Όλη αυτή την επικαιρότητα ο Νίτσε την αποκαλεί φιλοσοφία του κώλου (Afterphilosophie) και την προσδιορίζει ως κυρίαρχη «κρατικώς αναγνωρισμένη διανόηση του κώλου (Afterdenkerthum)».

 • Το editorial της ARB «213 νύχτες αριστερών φαντασιώσεων. Από το σύμφωνο Μολότωφ – Ρίμπεντροπ στο σύμφωνο Τσακαλώτου – Ντάισελμπλουμ» είναιδιαθέσιμο στην ιστοσελίδα μας.
 • Ο Βίκτωρ Ιβάνοβιτς, στο άρθρο του με τίτλο «Εύγε, λαέ, και χαλάλι σου!», δίνει μερικές εικόνες από το λαμπρό σοσιαλιστικό μας μέλλον που προς το παρόν ανεβλήθη. Με τη φιλολογική «διασκευή» κωμωδίας του ελληνικής καταγωγής ρουμάνου σατιρικού συγγραφέα Ιόν Λούκα Καρατζιάλε δίνει τη δική του εκδοχή του καρναβαλικού σοσιαλισμού, που είναι τόσο κωμικός παρά τα εφιαλτικά επεισόδια που ενδέχεται να περιλάβει.
 • Ο Λεωνίδας Χατζηπροδρομίδης γράφει ένα δοκίμιο για τη ζωή, τις ιδέες και την εποχή του Λέον Τρότσκι. Επισημαίνει ότι οι απόψεις του Τρότσκι για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού δεν διαφέρουν απ’ αυτές του Στάλιν – αντίθετα, ο Τρότσκι ως πιο δημιουργικό μυαλό προηγείται ενώ ο Στάλιν ακολουθεί.
 • Ο Μιχάλης Μητσόπουλος γράφει για τον μαχητή της ελευθερίας, σημερινό Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Ενώ η ARB θυμίζει το απεχθές και επονείδιστο βιβλίο του Ν. Κοτζιά «Η Πολωνία κι εμείς».
 • Ο Περικλής Σ. Βαλλιάνος γράφει για την αρχαιότερη πλάνη της φιλοσοφίας και η αναβίωσή της  από τον Χέγκελ.
 • Η Αλεξάνδρα Ιωαννίδου μεταφράζει ποιήματα της Άννα Αχμάτοβα.
 • Η Κωνσταντίνα Γερ. Ευαγγέλου παρουσιάζει μια εκτενή συζήτηση-συνέντευξη με τον Νίκο Χουλιαρά.
 • Ο Νάσος Βαγενάς γράφει για τον Ρώμο Φιλύρα.
 • Η Ιωάννα Ναούμ γράφει για τον Γκυ ντε Μωπασάν.

Ακόμη:

 • Γ. Β. Δερτιλής, «Αυτοβιογραφία» βιογραφική και ψυχαναληπτική
 • Δημήτρης Καλοκύρης, Διασταυρώσεις. Ποίημα
 • Χ. Λ. Καράογλου, «Πιερότος: ειρωνικός, μα και θλιμμένος, ένας μώμος τραγικός»
 • Πέτρος Μαρτινίδης, Η υποχρέωση της μνήμης
 • Νίκος Σιγάλας, Η ιστορία μιας προϊστορίας. Για την ποιητική συλλογή του Ανδρέα Εμπειρίκου «1934. Προϊστορία ή Καταγωγή».
 • Χ. Ε. Μαραβέλιας, Περί κριτικής και άλλων δαιμόνων.
 • Ο Μανώλης Βασιλάκης γράφει για την «τελευταία αποικία του σταλινισμού», για το εθνοκομμουνιστικό αντιευρωπαϊκό «Μανιφέστο» τού μέχρι πρότινος ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ, το «Αποικία Χρέους» του Ν. Κοτζιά, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένες οι Μεγάλες Ιδέες και οι Θεωρίες Συνωμοσίας που πίστεψαν και προπαγανδίζουν τα τελευταία χρόνια όλα ανεξαιρέτως τα στελέχη του. Ο τίτλος «Αποικία Χρέους» έγινε το πιο κοινότοπο σύνθημα του λαϊκισμού της ριζοσπαστικής αριστεράς μα και των ακροδεξιών εταίρων τους.
 • Η ARB παρουσιάζει ντοκουμέντα πώς ο Κοτζιάς εξαφάνισε τον Μάνφρεντ Μπουρ («Ελαφοπόδαρο»). Ο Κοτζιάς στην προσπάθειά του να μη γίνει γνωστή η συνεργασία του με τον επικεφαλής του Ιδεολογικού Αγώνα του καθεστώτος Χόνεκερ Μάνφρεντ Μπουρ (και όπως αποκαλύφθηκε και χαφιέ της ΣΤΑΖΙ με το ψευδώνυμο «Ελαφοπόδαρος»), με τον οποίο συνέγραψε βιβλίο, δια του συνηγόρου του δηλώνει απειλητικά ότι «Η αναπαραγωγή και αναδημοσίευση των εν λόγω συκοφαντιών συνιστά αστικό και ποινικό αδίκημα…». Η ARB αναδημοσιεύει τα ντοκουμέντα που είχε δημοσιεύσει τον περασμένο Μάρτιο δηλώνοντας ότι: Η αναπαραγωγή και αναδημοσίευση των εν λόγω αποκαλύψεων συνιστά προσφορά στην πολιτική ιστορία του τόπου, στη χώρα μας, στην Ευρώπη, στη δημοκρατία, στην ελευθερία. Κατεβάσετε το αρχείο σε P D F.

Όλα τα σχετικά άρθρα είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα μας.

Σχέδιο εξωφύλλου: Ο Φρ. Νίτσε από τον Κωνσταντίνο Παπαμιχαλόπουλο

Comments Off

Filed under περιοδικά