Εμμανουήλ/Μανόλη Λιμενίτη, Το Θανατικόν της Ρόδου

Νέα κυκλοφορία: Εκδόσεις Ιδρύματος Τριανταφυλλίδη / επιμέλεια Gunthen-Steffen Henrich

limenitis7.8.15Το έμμετρο “Θανατικόν της Ρόδου” του Εμμανουήλ/Μανόλη Λιμενίτη (γνωστού παλιότερα ως Γεωργηλλά) αναφέρεται στην επιδημία πανούκλας που ξέσπασε στην ιπποτοκρατούμενη πόλη της Ρόδου τον Οκτώβριο του 1498. Ακολουθώντας μια παραδοσιακή χριστιανική κοσμοθεωρία που αποδίδει τις φυσικές και άλλες καταστροφές στις αμαρτίες των ανθρώπων, κυρίως στον ελεύθερο ερωτισμό, στα τυχερά παιχνίδια και στην απληστία, ο ποιητής παρουσιάζει την επιδημία ως δίκαιη θεία τιμωρία. Το ποίημα διαθέτει και στοιχεία “ιστορικού θρήνου”, που γίνεται λυρικότερος με τη χρήση πολλών κοινωνικοανθρωπολογικών και λαογραφικών παρατηρήσεων για τις ωραίες Ροδίτισσες και γενικά τον αστικό και τον ιπποτικό κόσμο του νησιού, καθώς και γνωρίσματα της διαδεδομένης στον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση παραινετικής και ηθικοδιδακτικής λογοτεχνίας, ειδικότερα του είδους των “ομιλιών” και της μισογυνικής σάτιρας του “καθρέπτη γυναικών”. Τμήματα του ποιήματος με ξεχωριστό ενδιαφέρον αποτελούν η εικαστική, δυτικοευρωπαϊκού τύπου περιγραφή (“έκφραση”) του Χάρου και ο διάλογος του Ποιητή με τον “Λογισμό” του, που παραπέμπει στο είδος του θεατρόμορφου/δραματικού διαλόγου. Σε Επίμετρο, ο επιμελητής της έκδοσης Gunther Steffen Henrich, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λιψίας, παραθέτει και άλλες “εκφράσεις” του Χάρου, ποιητικές περιγραφές για την Ημέρα της Κρίσεως και λογοτεχνικές μαρτυρίες για επιδημίες και φυσικές καταστροφές.
“Το Θανατικόν της Ρόδου” είναι το όγδοο βιβλίο της σειράς του ΙΝΣ “Παλιότερα Κείμενα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας”, η οποία έχει σκοπό τη γνωριμία και εξοικείωση του μορφωμένου αλλά μη εξειδικευμένου κοινού με λογοτεχνικά κείμενα παλιότερων περιόδων μέσα από εύχρηστες και αξιόπιστες επιστημονικά εκδόσεις, που απαλλάσσουν τον αναγνώστη από την ανάγκη να ψάξει πρόσθετα βοηθήματα (λεξικά, εγκυκλοπαίδειες, ειδική βιβλιογραφία κτλ.).
Προπομπό της σειράς αποτέλεσε το βιβλίο-εισαγωγή “Από τον ύστερο Μεσαίωνα ως τον 18ο αιώνα” του Γ. Κεχαγιόγλου. Κυκλοφορούν ήδη τα βιβλία: “Η κακοπαντρεμένη” (επιμ. A. van Gemert, σε συνεργασία με την I. Beijerman), “Ο κάτης και ο μποντικός” (επιμ. C. Luciani), “Πτωχολέων” (επιμ. Γ. Κεχαγιόγλου), “Ανακάλημα της Κωνσταντινόπολης” (επιμ. Ε. Κριαράς, επίμετρο Γ. Κεχαγιόγλου), “Ο έπαινος των γυναικών” (επιμ. Σ. Σταυρακοπούλου), “Μ. Φαλιέρος, Λόγοι διδακτικοί του πατρός προς τον υιόν” (επιμ. A. van Gemert και W. Bakker), και Μανόλης Σκλάβος, “Της Κρήτης ο χαλασμός” / “Η Συμφορά της Κρήτης” (επιμ. Τ. Μαρκομιχελάκη). (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

vintage_under2

Στηρίξτε την προσπάθειά μας με ένα απλό like στο facebook. Ευχαριστούμε

 

Comments Off

Filed under βιβλιοπαρουσίαση, Νέες εκδόσεις