Παυλίνα Ιωαννίδου, “μια εμμονή με τα άδεια αντικείμενα”

ioannidou11.6.15

fav-3

Ομόκεντρος αέναη ή περιοδική επανάληψη

Όταν ο Πικάσο βαρέθηκε να ζωγραφίζει ανθρώπους , αποφάσισε να πρωτοπορήσει. Τους απεικόνισε ως κύβους και άλλες αφηρημένες μορφές. Η ανθρωπότητα τον αποκάλεσε ιδιοφυΐα.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, δημιούργησα τα ίδια βαρετά σχήματα ξανά και ξανά: τη γαλλική μύτη, το θεληματικό πηγούνι, το αβυσσαλέο στήθος.

Δεν θα ήταν υπέροχο να μπορούσα να κάνω με το νυστέρι μου ότι έκανε κι αυτός ο γέρο-Ισπανός με το πινέλο;

***

 Ιξώδες

Αγαπητή μου Άννα,

Ό,τι σου εκμυστηρευτώ θα πρέπει να μείνει μεταξύ μας.

Είχαμε γνωριστεί ένα καλοκαίρι όταν οι οικογένειες μας έκαναν στο ίδιο σημείο διακοπές. Σου είχα πει ότι μου αρέσει να αφουγκράζομαι τις γάτες στην περίοδο αναπαραγωγής να σφαδάζουν, ουρλιαχτά σαν  ακονισμένο γρέζι.

Εσύ μου είχες πει ότι έχεις μια ιδιαίτερη αδυναμία στο πράσινο τσάι Ιαπωνίας. Ο πατέρας σου συνήθιζε να το φέρνει όταν γυρνούσε από τα επαγγελματικά του ταξίδια. Θυμάμαι που μου έλεγες πόσο σου λείπει.

Αυτό που δεν σου είπα είναι ότι από μικρή είχα μια εμμονή με τα άδεια αντικείμενα. Δυσκολευόμουν να πιστέψω ότι κάτι μπορεί να είναι κενό, άψυχο. Με τις πορσελάνινες κούκλες. Έβρισκα την παρέα τους πιο ενδιαφέρουσα από κάθε τι άλλο.Με τα ρολόγια. Υπάρχουν εννέα ρολόγια στο σαλόνι και τρία στο υπνοδωμάτιο.Με τα δάχτυλα της μητέρας μου καθώς έπαιζε πιάνο στο πατρικό μου σπίτι.

Με το αίμα.

Κοιτάζω το ταβάνι σκεφτόμενη ποιός θα είναι ο επόμενος. Η επιθυμία μου να γευτώ με όλες μου τις αισθήσεις το παχύρευστο του αίματος υποκινεί όλα μου τα ένστικτα. Οι γνώσεις μου στη Χημεία καθώς και η εμπειρία που απέκτησα ως βοηθός σε μικροβιολογικό εργαστήριο με βοήθησαν να διαπιστώσω ,έπειτα από προσεκτική μελέτη και έρευνα, μια σημαντική αύξηση του ιξώδους του αίματος στις υψηλότερες συγκεντρώσεις γλυκόζης (>100 mg/dl αίματος).Η επιλογή των θυμάτων μου είναι η βασικότερη των διαδικασιών που ακολουθώ. Αν το παραμικρό πάει στραβά μου προκαλείται θυμηδία και άγχος.

Ξέρω ότι όλα αυτά σου ακούγονται παράξενα, τρελά ακόμα.

Θα προτιμούσες μήπως να σου μιλήσω για τις ιδιότητες του πράσινου τσαγιού Ιαπωνίας;

Με ειλικρινή εκτίμηση,

Η φίλη σου, Ελίζαμπεθ.

*

©Παυλίνα Ιωαννίδου
φωτο©Στράτος Φουντούλης –agrimologos.com, Museum 2008.

vintage_under2

Στηρίξτε την προσπάθειά μας με ένα απλό like στο facebook. Ευχαριστούμε

Comments Off

Filed under ελληνική λογοτεχνία, Πεζογραφία