The Athens Review of Books, τεύχος Μαΐου 2015 -κυκλοφορεί

ARB_62-coverWEB

κλικ 

 

Στον Μαρκ Λίλα (Mark Lilla) και το βιβλίο του Η Σαγήνη των Συρακουσών είναι αφιερωμένο το τεύχος Μαΐου της Athens Review of Books. Γράφουν οι Περικλής Σ. Βαλλιάνος, Πέτρος Μαρτινίδης, Νικήτας Σινιόσογλου. Το έργο αυτό του Μαρκ Λίλα παρουσιάζει τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις δυτικών φιλοτύραννων φιλοσόφων. Όπως γράφει ο φιλόσοφος Αβισάι Μαργκαλίτ: «Ο Μαρκ Λίλα έχει γράψει ένα νηφάλιο και οξυδερκές βιβλίο για τους πολιτικούς στοχαστές και αναλυτές της ανθρώπινης κατάστασης που έχουν αναδειχθεί σε πολιτισμικούς ήρωες της εποχής μας. Σε πολλές περιπτώσεις παρουσιάζει τις ιδέες τους καλύτερα από ό,τι αυτοί οι ίδιοι». Τα κεφάλαια του βιβλίου αναφέρονται στις ζωές και τις θεωρητικές συνεισφορές των Μάρτιν Χάιντεγκερ, Χάνα Άρεντ, Καρλ Γιάσπερς (στον αντίποδα των πρώτων), Καρλ Σμιτ, Βάλτερ Μπένγιαμιν, Αλεξάντρ Κοζέβ, Μισέλ Φουκώ και Ζακ Ντεριντά, ηρώων της μεταμοντέρνας αριστεράς. Το βιβλίο είναι έκδοση της Athens Review of Books στα ελληνικά, ενώ το πρωτότυπο είναι έκδοση της New York Review of Books.

  • Δημοσιεύουμε επίσης το τελευταίο μέρος της τριλογίας του Μαρκ Λίλα «Βαδίζοντας αργά προς τη Μέκκα». Πρόκειται για μια οξυδερκή ανατομία της γαλλικής πραγματικότητας σχετικά με το πρόβλημα του ισλάμ στην Ευρώπη.
  • Η Αλεξάνδρα Ιωαννίδου γράφει για τον Αντρέι Ζντάνωφ, μια σημαντική προσωπικότητα (και) της ελληνικής λογοτεχνικής ιστορίας.
  • Η ΑRB προσφέρει στους αναγνώστες και τους ερευνητές ολόκληρο το περιβόητο κείμενο του Ζντάνωφ «ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ». Αυτό το μανιφέστο του ολοκληρωτισμού θα μπορούσε βεβαίως να αποτελέσει τη βάση για διάφορα φλογερά μανιφέστα: υπέρ της πατρίδας, του έθνους, της μόνης αληθινής θρησκείας κ.λπ., αν αντί, λόγου χάρη, της λέξης «κόμμα» χρησιμοποιηθούν αντιστοίχως οι λέξεις πατρίδα, έθνος, κράτος, λαός, εκκλησία… Επισημαίνουμε ιδιαίτερα τις απόψεις του Λένιν, ότι «η λογοτεχνία πρέπει να είναι κομματική. Κάτω οι ακομμάτιστοι λογοτέχνες!», αλλά και τη στρατευμένη αντίληψη για την τέχνη στην υπηρεσία του έθνους («η Τέχνη είναι πατριωτική υπόθεση»), με την οποία (και τα παράγωγά της) συμφωνούν κομμουνιστές, φασίστες, φανατικοί ισλαμιστές και λοιποί ολοκληρωτικοί. Με την ευκαιρία δημοσιεύουμε το «επαναστατικό ποίημα» του Γιάννη Ρίτσου, «ΕΣΣΔ».
  • Ο Δημήτρης Δημηρούλης ψηλαφεί μια εκκρεμότητα: θέτει το ζήτημα μιας σύγχρονης Ιστορίας της Λογοτεχνίας.
  • Ο Τζον Σάδερλαντ (John Sutherland) γράφει για τα «επικίνδυνα βιβλία», για το θέμα Λογοτεχνία και Λογοκρισία.
  • Ο μεγάλος συγγραφέας Κολμ Τόμπιν (Colm Tóibín) γράφει για το σκοτάδι και το φως του Φρανθίσκο Γκόγια.
  • Ο Δημήτρης Ραυτόπουλος γράφει για την Ευρώπη των ονείρων μας.
  • Η Σουζάνα Αργύρη γράφει για την Αιμιλία Δάφνη, μια ξεχασμένη ποιητική φωνή του Μεσοπολέμου.
  • Ο Γιώργος Χ. Παπαδόπουλος γράφει για την Ενσυναίσθηση και τη Γλώσσα.
  • Ο Χ. Ε. Μαραβέλιας μεταφράζει το διήγημα του Φραντς Κάφκα (Franz Kafka) «Ο κυνηγός Γράκχος».

Σχέδιο εξωφύλλου: ο Μαρκ Λίλα από τον Κωνσταντίνο Παπαμιχαλόπουλο

Comments Off

Filed under περιοδικά