The Athens Review of Books, τεύχος Απριλίου 2015 -κυκλοφορεί

ARB_61-cover-webΤO 61ο ΤΕΥΧΟΣ (ΑΠΡΙΛΙΟΥ) ΤΗΣ ARB

Στον Τομά Πικετί και το magnum opus του «Το κεφάλαιο τον 21ο αιώνα» είναι αφιερωμένο το τεύχος Απριλίου της Athens Review of Books. Γράφουν ο Παναγής Βουρλούμης («Αλλαγή των αντιλήψεων για πλούτο και ανισότητα») και ο Σταύρος Θωμαδάκης («Η επιμονή και τα αδιέξοδα του ασυγκράτητου πλούτου»). Προτείνουμε επίσης να διαβάσετε και την κριτική του Πολ Κρούγκμαν για το έργο του Πικετί που δημοσιεύθηκε σε προηγούμενο τεύχος της ARB. Διαθέσιμη στην ιστοσελίδα μας: http://goo.gl/1xYyYA

Το άρθρο του Άντριου Ντελμπάνκο (Andrew H. Delbanco) «Παρακμή και πτώση των λογοτεχνικών σπουδών» είναι ένα από τα σημαντικότερα κείμενα στο πλαίσιο μιας μεγάλης συζήτησης που ποτέ δεν έγινε στην Ελλάδα για το μέλλον της λογοτεχνίας αλλά και των ανθρωπιστικών σπουδών, που απειλούνται με συρρίκνωση σε όλον τον κόσμο.

• Ο Μιχαήλ Ζουμπουλάκης γράφει για την «Γένεση» του Γιάνη, δηλαδή για την κατά Βαρουφάκη δημιουργία του κόσμου των μνημονίων.

Το δεύτερο άρθρο «Γαλλία: Μια παράξενη ήττα», της τριλογίας του Μαρκ Λίλα (Mark Lilla) που θα ολοκληρωθεί στο επόμενο τεύχος, είναι η ανάλυση ενός βιβλίου που ενώνει τις φράξιες της γαλλικής δεξιάς προβάλλοντας το όραμα μιας ακροδεξιάς Γαλλίας το οποίο μπορούν όλες να προσυπογράψουν.

• Λογοκρισία στον Observer. Η εφημερίδα αρνήθηκε να δημοσιεύσει την απάντηση επτά ελλήνων ιστορικών σε άρθρο στο οποίο προβάλλονταν ανιστόρητοι ισχυρισμοί όπως ότι ο βρετανικός στρατός «άνοιξε πυρ εναντίον [...] ενός πλήθους πολιτών οι οποίοι διαδήλωναν» στην Πλατεία Συντάγματος στις 3 Δεκεμβρίου του 1944. Ανάμεσά τους ήταν και ο κατεξοχήν ειδικός John O. Iatrides. Δεν δημοσίευσε μάλιστα ούτε τις απαντήσεις των επίσης ειδικών Ρίτσαρντ Κλογκ (Richard Clogg) με τίτλους: «Εξωφρενικός και καταφανώς λανθασμένος ισχυρισμός» και Λαρς Μπέρεντζεν (Lars Bærentzen) «Αυτόπτης μάρτυρας ο Ουίλιαμ Χ. Μακνήλ».

Το κύριο άρθρο της ARB, «Η σιωπή των Άλλων Ο περί τύπου νόμος-εφιάλτης υπέρ των αδικούντων και εκβιαστών» είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα μας.

Αυτό το «έργο», Η Σιωπή των Άλλων, ήταν μεγαλύτερης διάρκειας κάποτε, αυτή η σιωπή ήταν ακόμη πιο εφιαλτική όταν ο Γ. Κουρής της Αυριανής καταδίωκε δικαστικά τον Μάνο Χατζιδάκι και η… «προσωπική» αυτή υπόθεση δεν αποτέλεσε είδηση για τον ελληνικό Τύπο. Σήμερα, αυτός ο νόμος, σε χειρότερη μορφή, κάνει λ.χ. δυνατή την αγωγή τού εν λόγω Κουρή όπως και την αγωγή του Π. Καμμένου εναντίον του Ανδρέα Πετρουλάκη. Συνεπώς, δεν είναι υπόθεση (μόνο) δική μας, δεν είναι ένας «καβγάς» μεταξύ ARB και Ν. Κοτζιά. Η ARB αρχίζει ανένδοτη εκστρατεία ενημέρωσης ώστε να αλλάξει ο φασίζων νόμος.

Ακόμη:

Ευριπίδης Γαραντούδης, 25η Μαρτίου 2015. Ποίημα

Πέτρος Μαρτινίδης, Μια μάλλον βαρετή αναζήτηση

Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, Το Ολοκαύτωμα και η μικροϊστορία

Λεωνίδας Χατζηπροδρομίδης, Μανές Σπέρμπερ: Η μοναξιά ως θρίαμβος του ανθρώπου. (Μέρος Β΄)

Φιλήμων Παιονίδης, Η αμφίβολη προοπτική της ενδοευρωπαϊκής αλληλεγγύης

Δημήτρης Κόκορης, Γιώργος Κοτζιούλας, μία ρωμαλέα ποιητική φωνή

Δημήτρης Φύσσας, Νεοελληνική οχηματολογία, λαμπρά εξονυχιστική

Κατερίνα Κωστίου, Ευτυχής συνέργεια θεωρίας και πράξης

Νάσος Βαγενάς, Μπαλάντα μιας άλλης εποχής. Ποίημα

Στο άρθρο «Για να τελειώνουμε με τον Κοτζιά» παρουσιάζουμε, με φωτογραφικό τρόπο, τις αποδείξεις των τερατωδών ψεμάτων του, γιατί δεν είναι δυνατόν να ασχολούμαστε σε κάθε τεύχος με αυτό το άτομο: εκδώσαμε 58 τεύχη τα τελευταία έξι χρόνια και ουδέποτε ασχοληθήκαμε με τα βιβλία του που παρουσιάζει θορυβωδώς (παρά μόνο δημοσιεύοντας μια επιστολή) γιατί θα διακυβεύαμε το επίπεδο του περιοδικού. Αν ασχοληθήκαμε στα τρία τελευταία τεύχη είναι για λόγους επιτρεπτής αυτοάμυνας. Και ό,τι έχουμε να πούμε το λέμε και το γράφουμε δημοσίως: η ΑRΒ δημοσιεύει την επιστολή με την οποία ενημέρωσε τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ για την παλαιά συνεργασία του Ν. Κοτζιά με τον «Ελαφοπόδαρο» της ΣΤΑΖΙ.

Σχέδιο εξωφύλλου: o Τομά Πικετί από τον Κωνσταντίνο Παπαμιχαλόπουλο

 

Comments Off

Filed under περιοδικά