Ένα κεράκι στη μνήμη του Γιώργου Ιωάννου…

ioannou13.2.15

Ένα κεράκι στη μνήμη του Γιώργου Ιωάννου” ανάβει το “Underground Εντευκτήριο”, ο χώρος εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη του ομώνυμου λογοτεχνικού περιοδικού με αφορμή τα “Τριάντα χρόνια από το θάνατό του”.

Είχε πολλή συγκίνηση η πρώτη μέρα του αφιερώματος στον Γιώργο Ιωάννου, με την προβολή τηλεοπτικών εκπομπών αφιερωμένων στον συγγραφέα που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη για να κατακτήσει το αναγνωστικό κοινό όλης της Ελλάδας. Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, η αδελφή του συγγραφέα, Δήμητρα Ιωάννου-Μηλαράκη και ο σύζυγός της Μιχάλης Μηλαράκης, θεματοφύλακες της μνήμης του και του αρχείου του τρεις ολόκληρες δεκαετίες από τον πρόωρο, και οδυνηρό για όλους μας, θάνατό του (16.2.1985).

Το αφιέρωμα θα επαναληφθεί και αύριο Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου, ώρα 7:30 μ.μ.. Γενική είσοδος 3,00 ευρώ. Στο Underground Εντευκτήριο, Δεσπεραί 9, περιοχή Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Κρατήσεις θέσεων στο τηλ. 2310 279607, μόνον ώρες 12:00 – 14:00.

Η επαναλειτουργία (μετά από δύο χρόνια σιγής) του υπόγειου χώρου εκδηλώσεων του “Εντευκτηρίου” γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από το θάνατο του Θεσσαλονικιού λογοτέχνη (Θεσσαλονίκη 20/11/1927- Αθήνα 15/2/1985).

“ ..Μαζί σαπίζουμε, Νύμφη του Θερμαϊκού. Είσαι Νύμφη και είμαι Νυμφίος. Και είσαι η γενέτειρά μου. Εσύ, βέβαια, κάποτε θα ξανανιώσεις, όταν όλα αυτά τα μπετά ξαναγίνουνε, έτσι ή αλλιώς χώματα. Και στον καιρό της νέας δόξα σου, της νέας αναγέννησής σου, αν είσαι μάνα, η ανά, η μάικω, και η μάντρε, εμάς Μπαγιάτιδες και Γιουνάνιδες, Αποικιστές και Αποίκους, που όμως φέρνουμε τις ουλές και τα σφραγίσματά σου, μη μας πατικώσεις μες στην ανωνυμία και τη λησμονιά, όπως τόσο καλά ξέρεις, αλλά να μας ξαναθυμηθείς, να μας πεις υιούς σου και να μας εξυψώσεις” γράφει ο Γιώργος Σορολόπης (το πραγματικό όνομα του συγγραφέα) στο ενδεικτικότερο ίσως απόσπασμα κειμένου για τη σχέση του με την πόλη…

Και για τη μέρα της κηδείας του στη Θεσσαλονίκη, μια χιονισμένη μέρα του Φλεβάρη του 1985, γράφει ο Θωμάς Κοροβίνης σ’ ένα από τα σημαντικότερα κείμενά του (Θεσσαλονίκη 2005- Ρεπορτάζ – γράμμα στον αδελφό Γιώργο Ιωάννου που λείπει είκοσι χρόνια στην καταπακτή… - Εκδόσεις Μυγδονία): “Χιόνιζε τότε. Ήταν Φλεβάρης και χιόνιζε επί δυο μερόνυχτα. Σ’ έφεραν και σ’ έστησαν στη μέση της Αγιάς Σοφιάς. Ήρθα και σε βρήκα πρωί-πρωί ολομόναχο. Να σε προσκυνήσω. Σα μεγαλύτερο αδελφό και σαν πατέρα. Σαρξ εκ της σαρκός μου…

Όλοι σε κλάψαμε. Με συντριβή. Ώσπου σε πήραν. Κι ακολουθήσαμε. Στην απέραντη χωματερή της Αναστάσεως του Κυρίου.  Δεν αλλάζει τίποτα εδώ πάνω, Γιώργο.”

[Εντευκτήριο]

vintage_under2

Στηρίξτε την προσπάθειά μας με ένα απλό like στο facebook. Ευχαριστούμε

Comments Off

Filed under Πολιτισμός