Τhe Athens Review of Books, Ιαν. 2011

ARB_14webΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κυκλοφορεί το 14ο τεύχος (Ιανουαρίου)

Το 14ο τεύχος (Ιανουαρίου) της Athens Review of Books έχει δύο ειδήσεις:

1. Την ανακοίνωση της συνεργασίας της ARB με την κορυφαία επιθεώρηση The New York Review of Books. Φυσικά ο κύριος όγκος των άρθρων της ARB θα συνεχίσει να γράφεται από Έλληνες συνεργάτες, ωστόσο θα αντλεί ό,τι καλύτερο κρίνει από τη μεγάλη πνευματική δεξαμενή της New York Review of Books.

2. Την ανακοίνωση ότι «απογειώθηκε», δηλαδή ότι θα διανέμεται, καθημερινά, δωρεάν στους επιβάτες της AEGEAN που ταξιδεύουν σε διακεκριμένη θέση.

Το τεύχος Ιανουαρίου είναι αφιερωμένο στον μεγάλο συγγραφέα Άμος Οζ, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη για την ARB στον Ιακώβ Σιμπή, ενώ για τον συγγραφέα και το έργο του γράφει η Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου. O Άμος Οζ χαιρετίζει την κόπωση των δύο λαών, ισχυρίζεται ότι αυτό το «οικόπεδο» ανήκει και στους δύο και προτείνει έναν ιστορικό συμβιβασμό, ως λύση τα δύο κράτη με διαζύγιο Ισραηλινών – Παλαιστινίων ανάλογο εκείνου της Τσεχοσλοβακίας. Μιλά ακόμη για τη μεγάλη λογοτεχνία και το λογοτεχνικό του έργο.

— Ο Γιάννης Σπράος, σε μια από τις σπανιότατες δημόσιες παρεμβάσεις του, γράφει για την Ελληνική οικονομική κρίση και το Ασφαλιστικό, επανεξετάζοντας θέματα του δημοσίου βίου στα οποία ο ίδιος είχε έντονη παρουσία: τα συμπεράσματά του μας ενδιαφέρουν.

— Ο Πλάτων Τήνιος περιηγείται στην Εξτρεμοχώρα και τη Μετριοχώρα και γράφει για τον Μαύρο Κύκνο της Χρηματοοικονομικής.

— Ο Μανώλης Βασιλάκης γράφει για τα αίτια του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου που επιβλήθηκε στη χώρα μας, διατρέχοντας τον Τύπο της εποχής και επισημαίνοντας επεισόδια και συμπεριφορές που μας είναι τόσο οικείες.

— Ο Λεωνίδας Λουλούδης γράφει για τη δεκαετία του ’80, τη δεκαετία του πρωτόγονου λαϊκισμού, τις συνέπειες του οποίου καλούμαστε να πληρώσουμε εντόκως.

— Ο Τσαρλς Πέτερσεν γράφει για το Google, την κυρίαρχη μηχανή αναζήτησης, αυτή που μας κάνει τη ζωή ευκολότερη, έτσι που είναι αδιανόητη η «ψηφιακή ζωή» μας χωρίς το καθημερινό… googlισμα.

— Ο Ρόναλντ Ντουόρκιν γράφει για τις ιστορικές ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ.

— Ο Δημήτρης Ραυτόπουλος γράφει για τον κριτικό και ιστορικό της λογοτεχνίας Αλέξανδρο Αργυρίου.

— Ο Πέτρος Μαρτινίδης γράφε, με αφορμή το τελευταίο έργο του Αλέξανδρου Νεχαμά, για το πώς αλλάζει κανείς τον εαυτό του και τη ζωή του, μαθαίνοντας να αγαπά ή να ερωτεύεται την ομορφιά, στα έργα της τέχνης, ή να αγαπάει και να ερωτεύεται την ομορφιά, εν γένει.

— Η Αντρέα Σροθ («Από τη Λολίτα στη Λώρα») γράφει για το ανολοκλήρωτο έργο του Ναμπόκοφ που εκδόθηκε πρόσφατα.

— Ο Δημήτρης Φύσσας γράφει τον «μικρό Στάλιν» Νίκο Ζαχαριάδη, τον οποίο ο επίσημος αγιογράφος του προσπαθεί να εμφανίσει ως… αντισταλινικό!

Ακόμη γράφουν:

— Ο Gregory Jusdanis για τις «άχρηστες» ελευθέριες τέχνες.

— Ο Περικλής Σ. Βαλλιάνος για τον Κοραή σήμερα.

— Ο Αντώνης Εφραιμίδης για τον Ρίχαρντ Βάγκνερ.

— Οι Γιώργος Αντωνίου και Νίκος Μαραντζίδης για τη μικροϊστορία των αφανών ηρώων της Κατοχής.

— Η Ρέα Γαλανάκη καταθέτει μια μαρτυρία από την εμβληματική συναυλία το Αγ. Παντελεήμονα.

— Η Τιτίκα Δημητρούλια γράφει για την Έρση Σωτηροπούλου (Από τη «Φάρσα» στην «Εύα»).

— Ο Άρης Μπερλής μεταφράζει το «Θρησκατέν» του Ρίτσαρντ Ντόκινς.

— Ο Χάρης Βλαβιανός μεταφράζει δυο ποιήματα του Τζεφ Χάτερσλι.

— Ακόμη, δημοσιεύονται ποιήματα των Θεώνης Κοτίνη, Γιώργου Χ. Παπαδόπουλου, Παυλίνας Παμπούδη.

Σχέδιο εξωφύλλου: ο Άμος Οζ από τον Κωνσταντίνο Παπαμιχαλόπουλο.

Comments Off

Filed under media, περιοδικά