Αχιλλέας Σωτηρέλλος, Miss Sarajevo

sotirellos25.7.18

fav_separator
Toga dana mi cemo reci paklu “Jesi li se napunio?”
A pakao ce odgovoriti “Ima li jos?”
Μια μέρα θα ρωτήσουν τον διάβολο «Είχες αρκετά;»
Και ο διάβολος θα απαντήσει «Γιατί έχει κι άλλο;»
Mesa Selimovic

Εκείνο το χειμώνα του ‘93 στη σάλα των Παρτιζάνων, οι κοπέλες παρατάχθηκαν στη σκηνή με μαύρα ολόσωμα μαγιό, ελάχιστοι πρόσεξαν ή έδωσαν βάση στην ομορφιά τους, αυτό που ήθελαν να θαυμάσουν ήταν οι πληγιασμένες, από τα θραύσματα, γάμπες τους καθώς οι κριτές μετρούσαν και σημείωναν τις ουλές σχολαστικά. Για την περίσταση αποφασίστηκε να μη χρησιμοποιηθεί μακιγιάζ, καμία μάσκαρα άλλωστε δεν μπορούσε να καλύψει το πετρωμένο βλέμμα που φιλοξενούσε τόσο αδιαπραγμάτευτα μέσα του τον θάνατο. Όλοι πάντως συμφώνησαν ότι κάποτε αυτές οι δώδεκα γυναίκες υπήρξαν καλλονές, άλλοι θυμήθηκαν εκείνη την όμορφη φοιτήτρια ιατρικής που σκοτώθηκε, στα πλαίσια αντιπολεμικής διαδήλωσης, από τα σκάγια ελεύθερου σκοπευτή πάνω στη γέφυρα Vrbanja και καταγράφηκε από τους ιστορικούς ως το πρώτο θύμα του πολέμου.

Ίσως να ήταν και τυχερή, αναλογίστηκαν, δεν πρόλαβε να βιαστεί, ούτε είδε κάποιον συγγενή της να εκτελείται μπροστά της. Πέρασε από τον προθάλαμο της κόλασης, δίχως να δρασκελίσει τις μεγάλες επιβλητικές πύλες της με τα κακόγουστα γκράφιτι του βαλκανικού αλυτρωτισμού.

Η νικήτρια προχώρησε ένα βήμα μπροστά για να παραλάβει την ανθοδέσμη με τα μαραμένα τριαντάφυλλα, τα αγκάθια μπήκαν βαθιά στα δάχτυλα της και το αίμα ανέβλυσε νοτίζοντας τα χέρια της και το πάτωμα. Το πλήθος εκστασιασμένο τότε ξέσπασε σε χειροκροτήματα και ζητοκραυγές. Μέσα στη χλαπαταγή λίγοι άκουσαν την κραυγή της, καθώς όμως τα φώτα δυνάμωναν και τα πυροτεχνήματα γέμιζαν τον ουρανό η έκφραση του πόνου εναρμονιζόταν όλο και πιο άρτια με την βομβαρδισμένη από το ανθρώπινο μίσος ομορφιά της.

Όπως το κτήριο της Oslobodenje, λίγα χιλιόμετρα βορειότερα, που από στολίδι ελευθεροτυπίας και αντίστασης είχε μετατραπεί σε άμορφη μάζα σκυροδέματος. Με τη λήξη της σεμνής τελετής κανείς σχεδόν δεν συγκρατησε το όνομα της. Πέρασε στην ιστορία ως Miss Sarajevo…

*

©Αχιλλέας Σωτηρέλλος

φωτο: Στράτος Φουντούλης

vintage_under2

Στηρίξτε την προσπάθειά μας με ένα απλό like στο facebook. Ευχαριστούμε


aegean-campaign8.11.16

Comments Off

Filed under ελληνική λογοτεχνία, Πεζογραφία