Ασημίνα Λαμπράκου, Χούλιο αγαπημένε

lambrakou13.9.18

favicon

Χούλιο αγαπημένε,
Σχεδόν πάντα χρειάζονται τρείς αλήθειες να στηριχτεί μια χάσκουσα ως προς το νέο εκδοχή. Η εκδοχή της αποστροφής. Καθώς διατυπώνω τη σκέψη, καθυστερώ στην περίπτωση πώς θα είχαν περάσει τρεις ακόμη Άνοιξες ωσότου εμφανιστεί το τελικό πλήθος εκδοχών, πράγμα που με οδηγεί στην υπόθεση πως κάθε άνοιξη τελειώνει μιαν αλήθεια και οι εκδοχές είναι ένα πεπερασμένο σύνολο περιπτώσεων εξαρτημένο από το εύρος της σκέψης που θα λιωθεί σε κάθε περίσταση. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που ακόμη δεν έχει συμβεί.

Εν τω μεταξύ, έξω ο Ιούλης ξεπνέει. Η Μι επιμένει στην αποχή της από τα συνήθη κοινωνικά. Η Ρο αγόρασε καινούργιο υπολογιστή κι ο Λου είπε πως το παιδί έχει ήδη γράψει ένα ποίημα. Φαντάζεσαι τη συγκίνησή μου; Φαντάζεσαι; Εσύ; Θυμάμαι, εσύ, τόσο ισχυρά βιώνεις το τέλος αυτού του μήνα που παραδίνεσαι με έναν θριαμβικά αφασικό λυγμό στον επόμενο. Όταν επιστρέφω σπίτι βρίσκω έναν σωρό από ερείπια να έχεις πετάξει στη μέση της αυλής. Χούλιο αγαπημένε, επιθυμώ (αλλά δεν ξέρω να στο εκφράσω,) πότε πότε να έχεις συγυρίσει όσα καταστρέφεις προτού ανοίξω την αυλόπορτα. Όταν τραβώ την κουρτίνα του Αυγούστου θέλω να σε βρίσκω να με περιμένεις από πίσω της μ’ ένα ζωγραφιστό χαμόγελο στο άκρο που ακουμπάς την παλάμη σου και με το άλλο να γεμίζεις την αγκαλιά σου με μένα. Δεν με πειράζει να ξέρω πως το σκηνικό είναι στημένο. Θα προσποιηθώ χαρίζοντας στην περίσταση την ευκαιρία να αναπτυχθεί η κατάσταση που θα μας κρατήσει ζωντανούς μέσα στο χειμώνα.

Χούλιο, μη ξεχάσεις επίσης να έχεις αγοράσει τρία από εκείνα τα ψάρια με τα λέπια που χρυσίζουν και τη σκούρα γραμμή στη κοιλιά. Θα τα ξελεπιάζω με το μεγάλο μαχαίρι της κουζίνας, με τη χοντρή ξύλινη λαβή και το πλατύ στόμιο, τραγουδώντας ανάποδα το τραγούδι μας που μού έμαθες όσο θα μαζεύεις τα παιδιά να με υποδεχτούν σα να τους έλειψα. Αλήθεια, έχουμε παιδιά; Δε θυμάμαι.

Επιστρέφω ._

*

©Ασημίνα Λαμπράκου

φωτο: Στράτος Φουντούλης

vintage_under2

Στηρίξτε την προσπάθειά μας με ένα απλό like στο facebook. Ευχαριστούμε

aegean-campaign8.11.16

Comments Off

Filed under ελληνική λογοτεχνία, Πεζογραφία