Σωτήρης Παστάκας -Αποκαΐδια: σώμαΜΕσώμα

pastakas16.2.18
fav_separator

(69+69 ποιήματα γραμμένα σε SMS), Εκδόσεις Ακτίς, 2012, σχήμα 12 x 16.5, 160 σελίδες

Mια χρηστική έκδοση για ερωτευμένους. Οι διαστάσεις του βιβλίου (12χ16,5 εκ.) επιτρέπουν να το έχετε πάντα μαζί σας, ως σημείο αναφοράς για επείγουσες συναισθηματικές καταστάσεις. Χρήσιμο να εκφράσετε τον έρωτά σας, την απογοήτευσή σας, τη χαρά, την έκσταση, την απόλυτη ένωση, το χωρισμό. Να πείτε «σ’ αγαπώ» και να πείτε «αντίο». Να φλερτάρετε στέλνοντας Sms, καθώς και να εξομολογηθείτε τα πάθη σας. Αν η δουλειά του ποιητή είναι να προσφέρει τις λέξεις σε όποιον τις χρειάζεται, ο Παστάκας το λαμβάνει σοβαρά υπόψη του και δηλώνει πως τα συγκεκριμένα 138 ποιήματα είναι για να περάσουν από στόμα σε στόμα και να αποκτήσουν την ύψιστη ευγένεια του ανώνυμου ποιητή: επιθυμεί να τα χρησιμοποιήσετε ελεύθερα, χωρίς να αναφέρεται το όνομά του.

69+69 ποιήματα λοιπόν, για τον σαρκοβόρο έρωτα. Αν κάθε έρωτας είναι κανίβαλος, κι οι εραστές κοινωνούν ο ένας τη σάρκα του άλλου, αυτά τα ποιήματα θα σας χορτάσουν. Δεν είναι τυχαίο πως τα «δόντια» (άσπρο χαμόγελο κρατώντας στα δόντια), εμφανίζονται στο πρώτο ποίημα της συλλογής, και στο τελευταίο ποίημα συναντάμε ένα ζευγάρι που κάνει σεξ στην κουζίνα (σεξ στην καρέκλα της κουζίνας/σεξ στην τραπεζαρία/να του προσφέρει το άλικο/ρόδο του αιδοίου της/ξαπλωμένη στο τραπέζι).

69+69 ποιήματα λοιπόν, για τον στείρο έρωτα, το μη γόνιμο έρωτα, τον έρωτα που δεν επιθυμεί την αναπαραγωγή (κάπως έτσι αγαπήθηκαν εδώ/μια γυναίκα/που δεν έγινε μητέρα/ένας άνδρας/που δεν έγινε πατέρας), γραμμένα σε μια εικοσαετία περίπου: από το 1994 έως το 2012. Είναι αλήθεια πως είχαν δοκιμασθεί σε διάφορες συλλογές (αναφέρονται όλες στο τέλος του βιβλίου, για τον φιλόλογο του μέλλοντος), αλλά μόλις τώρα βρήκαν την οριστική τους μορφή. Βρήκαν την αριθμητική αρμονία, βρήκαν τις κατάλληλες διαστάσεις να τα ντύσουν, κι ο ποιητής αισθάνεται πλέον έτοιμος, μετά από τόσες περιπλανήσεις σε βουνά και θάλασσες, να δηλώσει επιτέλους «μονογαμικός»

*
©Σωτήρης Παστάκας

φωτο: Στράτος Φουντούλης

Διαβάστε όλα τ’ Αποκαΐδια του Σωτήρη Παστάκα στις Στάχτες

vintage_under2

Στηρίξτε την προσπάθειά μας με ένα απλό like στο facebook. Ευχαριστούμε


aegean-campaign8.11.16

Comments Off

Filed under Αποκαΐδια, βιβλιοπαρουσίαση