«Παιδεία θεατρική εστίν» της Μαρίας Πανούτσου, μέρος 24ο

Grotowski -A way to retreat ©Teatr Chorea

Grotowski -A way to retreat ©Teatr Chorea / Retroperspectives Festival, Art Factory in Lodz

fav_separator

Tree of people

Μέρος Τρίτο
Τι υπήρχε από τον ίδιο τον Γκροτόφσκυ
στο ΤREE OF PEOPLE

Η ενέργεια του, το όραμα του, οι άνθρωποι που υλοποίησαν και στήριξαν το κοινό τους έργο, η μέθοδος του και η υπέρβαση της, καθώς και η αέναη προσπάθεια για ειλικρίνεια σε μια τέχνη που φέρει τον τίτλο ‘υποκριτική’.

Μπορούσαν όλοι να συμμετέχουν;

Το ποιο σπουδαίο για όσους είχαν την τύχη να συμμετέχουν και μπορούσαν -όχι όλοι- ήταν να συνθέσουν τα κομμάτια που το αποτελούσαν και να μπορούν να μπουν στην θέση των ανθρώπων που έδρασαν κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες του εργαστηρίου, να μυριστούν τα ψυχικά τοπία, ενός τόπου όπως η Πολωνία και των ανθρώπων της και να αφουγκραστούν τις υπερεντάσεις μέσα στις οποίες δημιούργησε ο Γκροτόφσκυ και οι σύντροφοι του. Γιατί οι ασκήσεις οδηγούν μόνο, όσους έχουν το ηθικό σθένος και η ψυχική δύναμη και πίστη, σε ένα αποτέλεσμα που κινείται όπως η κινούμενη άμμος.

Ιδιότητες απαραίτητες, για μια ενεργή συμμετοχή

Το ΤREE OF PEOPLE είναι συνύπαρξη και ατομικότητα, συγχρονισμός και άκρατος ατομισμός, παρουσία στον χρόνο και στον τόπο, άφημα και μνήμη του εαυτού μας, σύνδεση με τα επί μέρους, ελευθερία των συναισθημάτων και του ένστικτου και καθοδήγηση αυτών. Η μέθοδος απλή, ιδιοφυής. Μόνο που χρειάζεται χρόνος με συγκεκριμένο πλαίσιο, με τον δάσκαλο να οδηγεί, με την παρουσία να τιθασεύει, με τον μύθο και την εμπειρία να κρατάει το κέντρο βάρους σταθερό και οι συμμετέχοντες σαν πλανήτες, να βρίσκουν ισορροπίες, μαγνητισμό, έλξη, ροή, αίσθηση, να ανακαλύπτουν κατευθύνσεις και να συνεργάζονται με την βαρύτητα, να έχουν μνήμη. Άνοιγμα του σώματος μέχρι το ξέχασμα του σώματος, υπέρβαση της σωματικής κούρασης, καθώς η ύλη να μετατρέπεται σε μια άλλη πρωτόγνωρη κατάσταση. Αναφέρω τις σωματικές και ψυχικές ιδιότητες απαραίτητες για να παρακολουθήσει κανείς το ΤREE OF PEOPLE τότε που γινότανε.
Η διαδικασία, η διάρκεια, ο χώρος και οι άνθρωποι, μαζί με ένα πλάνο εργασίας και μια προσέγγιση φιλοσοφική, ψυχολογική, θεατρική, καλλιτεχνική, μια σύλληψη πραγματικά αποτελεσματική, το ‘ΤREE OF PEOPLE’ είχε όλα τα στοιχεία για να ξεκαθαρίσει από τον ηθοποιό, όλα τα σκουπίδια που μπορεί να φέρει, ίσως και άθελα του, μέσα στην τέχνη του.

Συνεχίζεται: ΚΑΙ ΠΙΟ ΕΙΔΙΚΆ…

*

©Μαρία Πανούτσου

Διαβάστε τα προηγούμενα της Μαρίας Πανούτσου για το θέατρο

vintage_under2

Στηρίξτε την προσπάθειά μας με ένα απλό like στο facebook. Ευχαριστούμε


aegean-campaign8.11.16

Comments Off

Filed under Panoutsou, θέατρο