Τρισόν-Μιλσανή Ευρυδίκη, Μίλησέ μου για μένα -κυκλοφορεί [απόσπασμα]

Ταυτότητα στην ΤέχνηΔοκίμιο, εκδόσεις Γαβριηλίδη

trichon-bk

Περιγραφή
Ποια είναι τα συστατικά που συμβάλλουν στη δημιουργία μιας ιδιαίτερης καλλιτεχνικής φυσιογνωμίας; Εθνικές εικόνες, πρωτογενές τοπίο, δάσκαλοι, θρησκεία παιδεία, γεγονότα, αισθήματα, φιλοδοξία, έρωτας: το καθένα τους προσθέτει ένα πετραδάκι στον μικρό πύργο της Βαβέλ που τείνει να αναδυθεί αποφεύγοντας την ισοπέδωση. Κι ο καλλιτέχνης είναι ο οδοιπόρος που κατευθύνεται σε μια χώρα μοναδική, που του ανήκει αποκλειστικά και που μας καλεί να μοιραστούμε την ομορφιά και τη σοφία της: τη χώρα της ταυτότητας.

*

Απόσπασμα
Ο «άλλος» η «Love is the devil»

Στις έντονες διαπροσωπικές σχέσεις όπως ο έρωτας και η φιλία, το αίσθημα της ταυτότητας είναι πάλι κάτι διαφορετικό, διότι ο «άλλος», το alter ego μπορεί, με την προσωπικότητά του, να εξάρει εντός μας ένα κομμάτι της ταυτότητάς μας, να αλλάξει τη φύση του, να το μεγεθύνει υπέρμετρα ή και να το εξαφανίσει. Αυτός ο άλλος είναι ένας φίλος, ένας σύντροφος, ένας έρωτας, ένα πάθος.

Ο καλλιτέχνης, όν κατ’ εξοχήν εγωκεντρικό, δεν έχει ανάγκη από κανέναν. Όλοι και όλα είναι παρείσακτοι στον κόσμο του, όπου μοναδική και απόλυτη μέριμνα είναι η δημιουργία. Κλασικό παράδειγμα είναι ένα επεισόδιο της ζωής του Φράνσις Μπέικον (Francis Bacon),όπως εξιστορείται στην ταινία Love is the devil (Η αγάπη είναι ο διάβολος) του Τζον Μέιμπερι (John Maybury) με θέμα τη ζωή του ζωγράφου όπου όλη η πλοκή περιστρέφεται γύρω από αυτήν την πικρή αλήθεια. Ο Τζορτζ Ντίαρ (George Dear), σύντροφος και μοντέλο του, παράφορα ερωτευμένος με τον καλλιτέχνη και μη βρίσκοντας ουσιαστική θέση στη ζωή του, αυτοκαταστρέφεται σιγά-σιγά, φτάνοντας στην αυτοκτονία.

Ωστόσο ο «άλλος», ως καθρέφτης, αφοσιωμένος οπαδός, συνένοχος, υποστηρικτής, θιασώτης, προστάτης, καταλήγει ενίοτε να γίνει απαραίτητος στον καλλιτέχνη. Αυτό το εθελοντικό alter ego δεν έχει ως επί το πλείστον, δική του ταυτότητα. Πανταχού παρών, εξυπηρετικός, υιοθετεί την ταυτότητα του καλλιτέχνη και τρέφεται σαν παράσιτο από τη δόξα του.

vintage_under2

Στηρίξτε την προσπάθειά μας με ένα απλό like στο facebook. Ευχαριστούμε


aegean-campaign8.11.16

Comments Off

Filed under βιβλιοπαρουσίαση, Δοκίμιο