«Παιδεία θεατρική εστίν» της Μαρίας Πανούτσου, μέρος 22ο

Brzezinka

Brzezinka

fav_separator

Tree of people

Μέρος  πρώτο

Tree of people  ήταν ο τίτλος του προγράμματος που συμμετείχα  στο εργαστήρι.(*1) Το πρόγραμμα  είχε δυο μέρη. Το πρώτο ήταν το στάδιο της γνωριμίας, της εξερεύνησης και  η πολύωρη ανάλυση των αποτελεσμάτων και των εντυπώσεων μαζί και  συζήτηση μεταξύ των σπουδαστών και των δασκάλων(*2 ). Όσοι  από  τους συμμετέχοντες, θα έμεναν με επιλογή των δασκάλων,  θα  γνώριζαν από πρώτο  χέρι, από τους ανθρώπους που εργάστηκαν και δημιούργησαν  ένα τρόπο προσέγγισης, την μέθοδο(*3 )  εργασίας του εργαστηρίου. Στον ίδιο χώρο  που δημιουργήθηκε η μέθοδος  αυτή στην τούβλινη μεγάλη αίθουσα. Τόπος Rynek Ratusz 27, Wrocław,   Μarket  Square, Poland  και  Χρόνος, 1980.

Ο Γ. Γκροτόφσκυ την εποχή εκείνη ήταν απασχολημένος  με το  έξω-θεατρικό πρόγραμμα (Jerzy Grotowski’s Paratheatrical Activities )που είχε  αρχίσει από το 1973. Την εποχή εκείνη δεν με ενδιέφερε η μετά- θέατρο κατάσταση,  που ουσιαστικά  δεν διέφερε από την  θεατρική εκπαίδευση,- ήταν μια άλλη προσέγγιση στο θέατρο-  που  κατά την γνώμη μου το ίδιο  σημαντική αν όχι περισσότερο  σημαντική από την μέχρι τότε μέθοδο του εργαστηρίου. Όμως την εποχή εκείνη  ήθελα να μάθω  όλη την πορεία του εργαστηρίου και  γι’ αυτό θα έπρεπε να ξεκινήσω από   την αρχή. Το εργαστήρι   την περίοδο  στην οποία αναφέρομαι, είχε δυο χώρους  δραστηριοτήτων κεντρικό  κτήριο στο οποίο  άνθισε το εργαστήρι και ο μύθος του, Rynek Ratusz 27 και  την   Brzezinka με τις παρά-θεατρικές διαδικασίες.

Συνεχίζεται

Σημειώσεις
*1 Grotowski theatre laboratorioum for education and research, Wroclaw Poland
*2   Αntoni Jaholkowski, Zygmunt Molik ,Zbigniew Cynkutis, Rena Mireka, Stanislaw Scierski,  Ryszard Cieslak
*3 Έχω αναφερθεί σε προηγούμενο κείμενο  στις   ‘Στάχτες’  σχετικά με τις μεθόδους γενικότερα. Ο Γ. Γκροτόφσκυ  δεν πίστευε και ο ίδιος  σε μια τελική  και αμετακίνητη μέθοδο, γι ‘ αυτό μέχρι το τέλος, βρισκόταν σε συνεχή αναζήτηση.

*

©Μαρία Πανούτσου

Διαβάστε τα προηγούμενα της Μαρίας Πανούτσου για το θέατρο

vintage_under2

Στηρίξτε την προσπάθειά μας με ένα απλό like στο facebook. Ευχαριστούμε


aegean-campaign8.11.16

Comments Off

Filed under Panoutsou, Δοκίμιο, θέατρο