Κωνσταντίνος Καραγιαννόπουλος, Στην παραζάλη της πρώτης αφαίρεσης

karayiannopoulos20.11.17

Ι

Μιαν επιθυμία ήλθε και με ξύπνησε απόψε. Μιαν επιθυμία με μυρουδιές υάκινθου και μανόλιας. Να σε φανταστώ να σε πλάσω μικρέ μου γίγαντα∙ έφηβε του Στήβενς.

Να ξαπλώσω δίπλα σου. Να χαϊδέψω το κορμί σου. Μια παράφορη επιθυμία να κουρσέψω την καθαρότητα του σκοπού σου.

Μα αντί να σου φωνάξω το σύνθημα. Πριν καν αποσβέσω κάθε κράτημα πριν σκίσω κάθε χάρτη μάταιο για το ταξίδι της αφετηρίας∙ εγώ πήρα και κράτησα στις μανταρισμένες μου τσέπες, κρυφά μέσα στα σκοτάδια της ίδιας μου της επιθυμίας, τα σχέδια και τα προσωπεία Του. Τον θεό Μπλουμ. Τον θεό Στάινερ. Τον θεό Καστοριάδη. Τον θεό Φουκώ. Τον θεό Λακάν. Τον θεό Μπρουντόν. Τον θεό Βολταίρο. Τον θεό Καμύ. Τον θεό Σάμπατο. Τον θεό Πύρωνα. Τον θεό Σωκράτη.

Τυλιγμένος στην φωτιά. Θρασύτατο παιδί της εποχής μου. Πιο τοξικός από την τοξικότητα των εκστάσεων της αλήθειας. Κάηκα. Επάνω στο θολό τοπίο του στέρνου σου.

ΙΙ

είναι ακόμα νύχτα. ο Ξένος ο αθεράπευτα οδοιπόρος σειληνός, μύστης της μοναξιάς του, πλησιάζει. από μακριά κάποιος απ’ το γένος των Μακκάλοου ιερουργεί στη μέση του δάσους. ένα κοράκι κράζει επάνω στην φωνή του. το σπουργίτι σιωπά…

ΙΙΙ

φοβάμαι. νύχτα ασέληνη στον καθρέφτη της Εύας. στέρφα απεικόνιση ενός ξεχασμένου μύθου ματώνει επάνω στο χάλκινο θυσιαστήριο. ο Αδάμ πίνει το κρασί της προδοσίας του. χαραγμένο στο τομάρι και των δύο ένα οικόσημο σάπιου μήλου.

δεν είν’ καιρός ακόμα ν’ ακουστεί η πρώτη λέξη

ΙV

η μέγιστη αφαίρεση δεν είναι η ιδέα. μέγιστη αφαίρεση είναι η συμπλοκή των κορμιών, τσακισμένων από τις χαρακιές της ερήμωσής τους. αναπόδραστη ερημιά. γονιμότητα. ανθοφόρα πτώση. κι όμως, ετούτη η συμπλοκή, σαν το τραγούδι του Άραβα αστρονόμου, πρωτόγονη, όπως το χούμπλα- χου, που επιμένει να ψάλει το περιστέρι μέσα στην μέρα.

V

Η πρώτη λέξη ακούστηκε από τα χείλη του γέρου Αλχημιστή. Δεν έχει πια νόημα το ποίημα. Σε αφήνω ξαπλωμένο στο κρεβάτι σου. Πιο αόριστο από πριν.

Καληνύχτα.

*

©Κωνσταντίνος Καραγιαννόπουλος

φωτο: Στράτος Φουντούλης

vintage_under2

Στηρίξτε την προσπάθειά μας με ένα απλό like στο facebook. Ευχαριστούμε


aegean-campaign8.11.16

Comments Off

Filed under ελληνική λογοτεχνία, ποίηση