Σωτήρης Παστάκας -Αποκαΐδια: Η μνήμη ελέφαντα του διαδικτύου

pastakas17.3.17

fav_separator

Λέγεται πως η ζωή θα έμοιαζε με φυλακή, εάν δεν ήταν θέμα ελεύθερης επιλογής η προτίμηση του κρασιού ή του νερού, το να είμαστε αθεϊστές ή ψευδευλαβείς. Ή να προτιμάμε το κόκκινο κρασί  σε μια περίοδο της ζωής μας και αμέσως μετά το λευκό. Οι νοικοκυρές αλλάζουν επίπλωση σαν τον Πικάσο έχουν κι αυτές τις δικές τους περιόδους,  βάφουν τις κουρτίνες μόλις τις εγκαταλείψετε στο χρώμα που μισούσατε. Η επιλογή σε διάφορα θέματα που μας προτείνει η ζωή, επαφίεται στο άτομο. Κάποιος ξεκινά ριζοσπάστης, συνεχίζει την καριέρα του ως ισορροπιστής και καταλήγει συμφιλιωμένος στην αγκαλιά του συστήματος.

Και το σύστημα ωστόσο έχει τις δικές του επιλογές: ποντάρει κι αυτό από την πλευρά του σε άλογα, και τα άλογα ως γνωστόν τα σκοτώνουν όταν αρχίσουν να κουτσαίνουν. Μας επισημαίνει ο Μούζιλ πως, προς τα κυριότερα στοιχεία του ο ανθρώπινος χαρακτήρας είναι καταναγκασμός, ως προς τα δευτερεύοντα όμως ύποπτη αυθαιρεσία. Η GOOGLE καταγράφει κι αποθηκεύει ακόμα κι όσα κάποιος στην πορεία της ζωής του διαγράφει και αποκηρύσσει.

“Ποινική αγωγή εναντίον της Google από έξι ευρωπαϊκές χώρες για την πολιτική απορρήτου και προστασίας προσωπικών δεδομένων που εφαρμόζει”…αναφέρουν στα ψιλά οι εφημερίδες, αλλά κανένας-ούτε εγώ-δεν κάθεται να τις διαβάσει. Μετά από μια αήθη επίθεση που δέχθηκα πριν λίγους μήνες κάθομαι ωστόσο και ξαναδιαβάζω:

“Οι αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων έξι ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ αυτών και της Γαλλίας, αποφάσισαν σήμερα να ασκήσουν από κοινού ποινική αγωγή εναντίον της Google, η οποία δεν συμμορφώθηκε στις υποδείξεις τους να μεταβάλει τους κανόνες που διέπουν την πολιτική απορρήτου και προστασίας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών της.

Τον περασμένο Οκτώβριο, οι αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων των 27 είχαν καλέσει την Google να προβεί σε διορθώσεις της νέας πολιτικής απορρήτου και προστασίας προσωπικών δεδομένων των υπηρεσιών της εντός ενός τετραμήνου, προκειμένου να «συμμορφωθεί» προς τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες για την Πληροφορική και τις Ελευθερίες, υπό την απειλή της έναρξης «ποινικής αγωγής»”.

Έως ότου δούμε τι θα γίνει με τη GOOGLE, εσείς κι εγώ θα είμαστε θύματα μιας ιδιότυπης ομηρίας, σε αρχειοθέτες οι οποίοι θα ξεψαχνίζουν το παρελθόν μας από δημιουργική στειρότητα κι ανικανότητα να συλλάβουν το «νέο» ή απλώς από φθόνο.

Ο Ουμπέρτο Έκο ήδη από την εμφάνιση του διαδικτύου το χαιρέτησε σαν την απόλυτη μνήμη του ανθρώπινου είδους. Το παρομοίασε μάλιστα με τον Φούνες του Μπόρχες: ένα εργαλείο που θυμάται τα πάντα και στις μικρότερες λεπτομέρειες. Δοκιμάζοντας εδώ κι ενάμιση χρόνο στα «Αποκαΐδια» παλιά και νέα κείμενα, διαπιστώσαμε έκπληκτοι με τον Στράτο Φουντούλη, πως παλιά κείμενα διαβάζονταν μετά μανίας σαν καινούρια, μοιράζονταν και χτυπούσαν ρεκόρ επισκέψεων. Βραχεία η μνήμη του διαδικτύου λοιπόν για τους απλούς χρήστες. Μακροχρόνια κι απώτερη για τους ερευνητές που ψάχνουν ανεξαρτήτως αγαθών ή κακών προθέσεων. Κανείς δεν θα μου στερήσει το δικαίωμα να επιστρέφω στα κείμενά μου και να τα διορθώνω: να περισώζω μια ωραία ιδέα, ξαναντύνωντάς την με νέα ρούχα, να διορθώνω το μακιγιάζ και να κάνω λίφτιν στις ρυτίδες του προσώπου μου. Να γράφω και να ξαναγράφω τη γνώμη μου που την αφήνω ελεύθερη να αλλάζει με τον καιρό γιατί ούτε κι εγώ μένω στάσιμος αλλά κάθε μέρα μεγαλώνω.

Η βραχεία μνήμη του διαδικτύου επιβάλλει την επανάληψη (διορθωμένη ή μη του βίου μας) κι αποστομώνει τα συχνά παράπονα που δεχόμαστε όλοι από φίλους: «αφού το ανέβασα, γιατί δεν το είδες;». Δεν το είδα γιατί εκείνη τη στιγμή έβλεπα άλλα, ή δεν ήμουν καλωδιωμένος. Ή το είδα, αλλά σκοτίστηκα.

Την κρυφή μνήμη την αφιερώνουμε στον Κώστα Κουτσουρέλη που βάλθηκε να κάνει τον αρχαιολόγο στις σβησμένες αναρτήσεις του «Ποιείν».

*

©Σωτήρης Παστάκας

φωτο©Στράτος Φουντούλης

vintage_under2

Στηρίξτε την προσπάθειά μας με ένα απλό like στο facebook. Ευχαριστούμε


aegean-campaign8.11.16

Comments Off

Filed under Αποκαΐδια, άποψη, ελληνική λογοτεχνία, επιφυλλίδες